Ibland har jag saker på hjärtat eller roliga nyheter att berätta, då hamnar de här!
-
Jorden får finbesök av liten asteroid – men är det en ny måne? – Artikel i Populär Astromomi.
Artikel i Populär Astronomi om den besökande asteroiden 2024 PT5.Läs här.
-
Ny minister blickar mot rymden – Artikel i Populär Astronomi
Notis i Populär Astronomi om nya rymdministern Johan Pehrson.Läs här.
-
Smygehuk – Nordkap tur och retur
Denna sommaren, 2024, gjorde jag och min sambo något otroligt. Vi cyklade Smygehuk till Nordkap, och sen tillbaka igen! Sammanfattningsvis blev det närmare 6300 kilometer, och tog exakt 11 veckor. Jag ska lägga upp lite mer bilder och tankar från detta. I och med det har jag varit mindre aktiv (i alla fall här…!), men…
-
Om tumultet vid Lund observatory i Nature
På många sätt är det väl alla forskares dröm att bli publicerad i den vetenskapliga tidsskiften Nature. Nåväl, nu är jag i Nature, men kanske inte publicerad på det sättet som man normalt tänker. How a bullying scandal closed a historic astronomy department
-
Astronomen som sprang 1001 dagar i rad
I Lunds universitets magasin (LUM) kan man nu läsa om min runstreak som jag höll i gång i hela 1001 dagar, nästan 3 år!
-
The impact of climate change on astronomy
En av de ängre texterna jag jobbade på under min tid som kommunikatör vid ESO har äntligen publicerats! Det är ett längre reportage om hur klimatförändringarna påverkar astronomi, där verksamma astronomer som studerat detta intervjuas. Läs reportaget här: The impact of climate change on astronomy
-
Om vårt supermassiva svarta hål i Science in Schools – The European journal for science teachers
Som en del av min tjänst vid Europeiska sydobservatoriet (ESO), fick jag leda arbetet och skrivandet av en text kring hur globalt samarbete ledde till första bilden av ett svart hål för tidskriften Science in School. Science in School syftar till att stödja lärare i sin undervisning av STEM-ämnen (Science, Technology, Engineering, Mathematics), genom att…
-
Astronomer har lyckats datera tre mystiska bebisstjärnor i Vintergatans hjärta
Idag presenterar vi rykande het ny forskning här ifrån Lunds observatorium! Läs hela pressmeddelandet här. Denna upptäckt fick spridning i media, bland annat via P4 Malmöhus, Populär Astronomi, TT, Nyheter24, Hallandsposten, Aftonbladet, Ystads Allehanda, med väldigt många fler.
-
Doktor i Astronomi & Astrofysik!
Den 3:e november (snart en månad sen, herregud vad tiden går!) försvarade jag min avhandling som jag jobbat på i fyra år vid Lunds observatorium. Försvaret var väldigt lyckat och jag kan nu äntligen titulera mig filosofie doktor i astronomi och astrofysik! Jag vill tacka alla som kom till försvaret, till opponent och betygskommittee för…
-
Nobelpriset i Fysik för Forskning & Framsteg
Hade äran och nöjet att i oktober få rapportera live från Nobelpriset i Fysik 2023 för tidskriften Forskning & Framsteg! Rapporterade dels live och skrev en text om forskningen som priset tilldelades som publicerades på eftermiddagen samma dag. Fick även mölighet att skriva en längre text, som trycktes i tidningen samt kan finnas här.
-
Galaktisk arkeologi i Ikaros
Innan årsskiftet 2023 blev jag kontaktad av Ikaros – Tidskrift om människan och vetenskapen. De planerade för ett nummer med fokus om rymden, och undrade ifall jag ville medverka med min expertis om galaktisk arkeologi. Såklart jag ville! I somras publicerades äntligen tidskriften, och jag är verkligen i gott sällskap med andra skribenter i detta…
-
Gaia 10 år i rymden
I det 2:a numret av Populär Astronomi för 2023 skriver jag om rymdteleskopets Gaias första 10 år i rymden. I reportaget möter vi svenska forskaren bakom tioårsjubilerande rymdteleskopet Gaia, och hans kollegor som även de kartlägger Vintergatan med hjälp av Gaia. Tack vare Gaia har vi nu en ojämförbar bild av hur Vintergatan, vår hemgalax,…