Tyngsta grundämnet någonsin påträffat i en exoplanets atmosfär

Kelt-9 b. Bildkälla: Bibiana Prinoth

Jag hade möjligheten att få bidra till en spännande forskningstudie som nyligen accepterats för publication i den vetenskapliga journalen Astronomy & Astrophysics. Min doktorandkollega Nicholas Borsato här vid Lunds universitet berättade att han lyckats upptäcka några riktigt tunga grundämnen, barium och terbium, i den ultraheta exoplaneten Kelt-9 b. Då jag spenderat min doktorandtid med att just studera tunga grundämnen undrade Nicholas om jag kunde bidra med lite insikter kring dessa ämnens ursprung och vad som gör dem intressanta att studera. Superkul ju!

Det slog mig att detta också kan vara intressant forskning att nå ut med till allmänheten, så vi kontaktade den naturvetenskapliga fakulteten här vid universitetet och tillsammans föreberedde vi ett pressmeddelande (även på engelska)!

Upptäckten fick fint genomslag i media vilket var väldigt kul att se (och gav mig ytterligare förtroende kring att jag kan hitta bra story’s…).

Media som plockade upp storyn, bland andra:
Intervju med Nicholas för SVT
Svenska Dagbladet (via TT)
NyTeknik
Bohusläningen (via TT)

Den konstnärliga illustrationen har gjorts av vår medförfattare och kollega Bibiana Prinoth.