The multi-tool instrument: METIS!

This rendering shows how part of ESO's Extremely Large Telescope (ELT) will look like. It showcases the telescope structure and one of its side plaftorms (called Nasmyth platforms) where the science instruments will be located. Credit: ESO/L. Calçada

En av mina sista projekt vid ESO har äntligen publicerats för allmänheten att ta del av! Det är en trailer/mini-dokumentär om ett av de första vetenskapliga instrumenten som kommer sitta på ESO’s Extremely Large Telescope. Instrumentet heter METIS, kort för Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph, och är verkligen som en Schweitzisk fick-kniv. Den kommer vara utrustad både med en kamera och en spektrograf, som båda är känsliga för långvågig ljus, infrarött.

Genom att detektera infrarött ljus kommer METIS vara otroligt skarp på att fånga de kalla delarna av universum, som där stjärnor och planeter bildas. Men istället för att läsa här, kolla in dokumentären istället!

Det var otroligt kul att få ta del av det här projektet, från idébollande både med ingenjörerna bakom instrumentet och det visuella teamet på ESO, till planeradet av intervjuer, första utkast som fick revideras in infinitium, till slutgiltig video! Dokumentären finns nu som ett stående inslag på ESO’s hemsida om METIS.

,